Monday, August 20, 2007

Vi är hemma nu. Det gör mej alltid lite vemodig innan jag igen har vant mig. Igår började det dessutom i full fart redan från det att vi släppte ner väskorna i hallen med ett tragiskt drama med en skadad kattunge som dök upp under vår altan. Den hade nog blivit påkörd, misstänker jag, för det var något fel på höger bakben. Vi gav den lite mat och försökte få fast den, men den var så skygg och rädd att vi bara inte lyckades och sedan försvann den. Ingen har rört maten vi hade utlagt över natten. Jag hoppas hoppas hoppas att den har ett hem att hitta hem till eller att den träffar på någon annan som vill ta sig an den och verkligen låter sig bli hjälpt. Och på kvällen fick vi överraskningsgäster, visserligen bara min faster och hennes man, men ändå. Jag blev plågsamt påmind om hur halvfärdigt allt är hemma och hur vi bara har slappat hela sommare och tänkt att vi renoverar sen...

Resan då? Tja, jag hatar att referera resor för det blir så platt, det är aldrig intressant med "först var vi där och sen for vi dit och det var väl fint"...
Så kort sammanfattning i listform:

Plus:

Blombutiken som hör till Magasin i Köpenhamn som säljer fång av tio rosor för 20 kronor knippet! Eller tio gladioler för 49,-. En orsak bara det att flytta, snarast.

Vilda kaniner! Jag hade nästan glömt hur glad man blir av vildkaniner...

Det Riktiga Havet på Muminpappans vis: stort och farligt och ostyrsligt.

Glada danskar som helt oprovocerat bara pratar med en och som man sen inte alls riktigt förstår. Tyvärr.

Pingvinstänger som säljs på alla mackar. Som mest hade jag 4 olika omgångar pingvinstänger i handskfacket (säljs som 7 eller 8 st. för 20 dkr). N. försökte vid ett tillfälle trycka dit några valuables som inte rymdes och konstaterade att "du är nog kanske inte riktigt som du ska". Men, ta-daa, vem är det nu som har pingvinstänger med sig hem?

Goda smoothies överallt. Likaså juice med apelsin och jordgubbar.

Caféet Stella på Laederstraede i Köpenhamn. Jättegoda smörgåsar men jag missade tyvärr deras Torsdagsbarskoncept med alla drinkar för 40 kr.

Lindt har actually tiotals sorters choklad i Tyskland: vit choklad och fylld choklad och en massa spännande sorter inte bara tre olika sorters extremt mörk tråkchoklad som här.

Husbåtar.


Minus:

Men är inte Amsterdam en väldigt konstig stad? Vilken annan huvudstad är så omåttligt stolt över sina droger och sin prostitution att det liksom inte finns något utrymme över för något annat? Är det inte lite skumt? Känns det inte lite sjaskigt? Plus att jag inte riktigt gillar den sortens arkitektur; för dyster och brun och likriktad - nästan vartenda hus ser likadant ut. Men området kring Leidse Plein var helt okej fint. Och kanalerna.


Regn på tältet. Åska på tältet. Överhuvudtaget allt som innebär kyla och fukt i och omkring tältet.

Insikten att oavsett hur mycket man stryker runt i kända danska designers fancyt inredda concept stores som är så fina att man gärna skulle flytta in omgående, så är över 100 euro onekligen ganska mycket pengar för ett helt vanligt bomullslinne. Särskilt när man redan har shoppat så man nästan spyr.

2 kommentarer:

Anonymous said...

Jag tyckte om Amsterdam, men vissa delar kändes lite underliga. Jag älskade Leidseplein och Museumplein och trakterna däromkring.
Jag tycker det är MYCKET normalt att vara förutseende och köpa massor av pingvinstänger. Det skulle jag också göra...
Och don't get me started om Lindt. Varför finns inte alla smaker här, ibland vill man ju bara ha en mörk choklad med Eral Grey-smak.

maria said...

Aaah, vi verkar ha delade intressen!Ska vi ta och slå oss ihop och starta en firma inriktad på godisimport? :)