Wednesday, August 22, 2007

The industrial look in all of its glory

Nåja, as of yesterday bor vi mitt i en byggarbetsplats igen. Möbler inkörda kors och tvärs i gästrummet och nedrivna glasfibertapeter i hallen. Gipsdamm i lungorna och skräp överallt. Man blir tvungen att stiga över två olika högar med lister för att nå datorn. Påsar med byggskrot på trappan tillsammans med äppelkassarna. Trivsamt, trivsamt. Snart blir det som för Paris Hilton, att grannarna börjar skriva protestlistor.

Men åtminstone går det framåt. Långsamt visserligen, men ändå. Jag fick en chock härom dagen när någon konstaterade "jasså, då har ni bott i tre månader då redan" och jag ville bara invända och säga "neej, vi flyttade alldeles nyligen, faktiskt" ända tills jag insåg att det ju var sant. Vi har bott på nya stället i tre månader och förutom de två första veckorna, när vi verkligen jobbade som dårar och det hände massor, har inget gått framåt utan allt är samma katastrofzon som när vi flyttade in. Ångest.

Så nu finns det ingen återvändo. Vi måste få åtminstone hallen och arbetsrummet klara för att någon gång börja täckas bjuda hem folk innan vi sedan tar itu med kök och badrum och allt igen ser totalt utbombat ut för en längre tid.

Jag borde sluta läsa inredningstidningar, förresten. De gör mig aggressiv. Igår stod jag och tjuvkikade i Allt i Hemmet och läste om några danskar som hade tyckt att något visst rum hade känts lite trångt så de hade slagit ner väggen till "den intilliggande skolsalen" för att få ljus och rymd. Jag vill också ha ljus och rymd. Jag är som en jäkla flipperkula hemma, jag bara stöter i överallt i alla dörröppningar och skåp... N. anser att jag är en drama queen med noll motorisk förmåga, men jag vill fortfarande hävda att det är för att det är så trångt. Jag tror att en extra skolsal skulle göra all skillnad i världen, faktiskt.

4 kommentarer:

Anonymous said...

Nedrivna glasfibertapeter - hur går det? Är det väldigt jobbigt? Vi har sådana i alla rum i övre våningen och jag tycker INTE om dem. Jag vill ha släta väggar, ju.

Anonymous said...

Vi har de där otäckingarna överallt, men har hittills bara vågat ge oss på hallen som känns relativt ofarlig.

Hittills har det gått ganska bra - ta i trä! -tror det beror på om de först är uppsatta med tapetklister och sedan målade eller om de bara är "fastmålade", plus att det ju säkert beror på underlaget. Vi har gipsskiva och först går det bra och sen går bra en bit till och sedan drar man mitt i allt bort en stor bit av den där själva pappersytan som hör till skivan oxå. Känns mindre lyckat och jag vet inte hur det blir sedan när man lägger något annat ovanpå... Men jag kan hålla dig informerad. :-)

Anonymous said...

Jo, glasfiberväven är pop i Finland... Inte dock utan orsak.

Här i USA använder man sig normalt inte av väv. Vårt nybyggda hus hade släta fina väggar, men här och där syntes en och annan "nailpop" som måste fixas (dvs skruven eller spiken som spaklats har rört på sig och orsakat att det syns var den är. Färgen kan vara sprucken, eller bara puta ut lite).

Efter 3 år börjar det dyka upp nailpops (eller egentligen borde de kallas screwpops, eftersom det är frågan om skruvar). Jag fixade nyligen ett 20-tal nailpops i vår trappuppgång... Jag funderade hur trevligt det skulle vara med glasfiberväv, eftersom det effektivt skyddar mot nailpops...

Tror det är den dyra arbetskraften i Finland som är orsaken till att glasfiberväven är populär. Då man använder väv, behöver man inte lägga ner så mycket tid på att spackla skruvar och skarven mellan skivorna. Utan väv, så krävs det en hel del arbete (och yrkesskicklighet) att dona detta. Utan väv, så donar man skarvarna med papperstejp och spackel... Här i södra USA är det främst Mexikanare som gör spackel och måljobb, så arbetskostnaden är inte så dyr att väv skulle löna sig bättre som det troligen gör i Finland...

Peter

maria said...

Peter: oh yes, det är fuskat hur mycket som helst dit under, glipor och glapp och ojämnheter...

Och Siv, den går att få bort, men det är ganska bökigt och mycket spacklande och slipande om man vill ha det så jämnt att man får en slät vägg att måla på, så vi kommer nog att lämna kvar den i de andra rummen tills vidare