Thursday, November 16, 2006

Marie Antoinette

Ok, nu har jag äntligen sett den. Och, ja, den var bra. Storyn var ju ganska bekant, om man säger så: Marie Antoinette och franska revolutionen har alltid varit en av mina favoriter i fråga om historiska personer och händelser (förutom när jag var liten och efter ett besök på Åbo slott var en stor fan av Katarina Jagellonica, mest för att jag tyckte hon hade ett så cool namn. Jag vet inget om henne annat än att hon kom från Polen och hamnade i Åbo och här var kallt och regnigt och jävligt och hon vantrivdes och hatade det. Fair enough.) När jag var abi och under en kort period av mitt liv - säg 2-3 veckor - verkligen kunde något om historia hade jag memorerat hela händelseförloppet, med Bastiljen och Robespierre och vad hette han nu igen - han som blev mördad i badet? (Ah, Marat!) - men allt det där har som synes fallit i glömska för länge, länge sedan. Men grejen med Sofia Coppola's alla filmer är att de är så stämningsfulla och så jäkla snygga, så att fast handlingen är tragisk och man är medveten om det, så vill man ändå liksom vara med och själv vara lika glamoröst olycksdömd.

Så vi kan alltså konstatera att jag med största sannolikhet hade gått samma öde till mötes om det hade varit jag som var drottningen av Frankrike: jag hade också velat ha de sena festerna, champagnen, Blahnik-skorna, bakelserna, klänningarna, sidenbanden, småhundarna och Axel von Fersen. Det verkade i det stora hela alldeles förträffligt, om man bortser från själva kungen då...Tyärr kan man ju konstatera att filmens uphottade version av Axel till utseendet inte påminner så värst mycket om originalet. Den riktige Axel såg mer ut så här:Som en gemytlig och snäll farbror som har ont i halsen.

Tyvärr gick det inte så bra för honom heller, först misslyckades han med att rädda sin tjej från att bli halshuggen och själv blev han ihjälslagen av en lynchmob i Stockholm, fast typ 20 år senare.

Jag tänkte avslutningvis sätta in en bild på Marat också för att fullgöra min folkbildande uppgift (om jag har någon), men det vill bara inte lyckas så ni får lov att googla honom själva om ni är intresserade. Jag beklagar.

2 kommentarer:

Orange said...

För det första: GRATTIS!

För det andra: Ni hann visst före med Maria A. Här var det premiär igår. Jag ska se den idag. I fullsatt salong (även om den är liten), det är man inte van med hemma, eller så har jag alltid gått sent på allting?

För det tredje: Jag har uppdaterat min blogg. Finally! :)

Ha en bra dag!

maria said...

Tack! Du sände ju födelsedagskort redan i september så du var ju ute i verkligt god tid... :-)

Och vad tyckte du om filmen då?