Friday, February 23, 2007

- 22

Om det någonsin mera kommer att finnas någon annan temperatur att vakna till än -22, ska jag samla ihop alla mina hemska nopptröjor och elda ett rituellt tröjbål. Lite som en påskbrasa men mycket mer triumferande och med en en doft av svedd ylle och polyester.

Jag föreställer mig att det kommer att bli något i stil med när mamma och jag fick spunk för typ 20 år sedan och under tjo och tjim eldade upp tre kubik mössor och halsdukar i bastukaminen. Scenariot påminde om när Jackson och hans buddies i Gilmore Girls till Sookies bestörtning skulle frityrkoka en kalkon och sedan tyckte att det är så hejdlöst roligt att de av bara farten friterade allt inom synhåll. Vi började också lite lätt med någon trasig socka och eskalerade sedan alltmer upprymt till att häva ner famnvis med"Petilmössor" så att det stod härliga till (Mommo var med i marthorna som mormödrar på den tiden plägade vara), för att sedan avsluta med att på ett ironiskt vis singla ner pappas fådda mössa med påskriften "Öljylämmitys - oikein" överst.

Det var onekligen varmt och gosigt i hela huset sen när pappa kom hem, lika delar olje- och mösseldning har den effekten.

Jag inser att jag låter som en pyroman nu men det är alldeles särdeles tillfredsställande att elda stickade persedlar för det knastrar på ett alldeles speciellt sätt.

4 kommentarer:

linda said...

Haha. Underbart roligt skrivet. Jag hade helt glömt bort händelsen. Jag antar att jag försökte rädda några av mössorna eftersom jag nu är stolt ägare av en äkta, skrikgul "petilmössa".

Anonymous said...

Jag minns att vi sparade någon i rent kulturhistoriskt syfte, och den gula var alltid min favorit oxå så det var säkert den!

Orange said...

Ursäkta men, petilmössa????

maria said...

Ja, alltså, byn kallas för "Petiln" och ett år så stickade alla tanterna just de här mössorna... Men jag vet inte riktigt hur modellen uppkom, det kan bra hända att Petilmössan utveckades parallellt någon annanstans i världen...? De var väldigt stora och fluffiga och vi hade hur många som helst hos oss...