Wednesday, September 20, 2006

"problemet med unga vuxna"?

Hade tänkt kommentera vad någon gubbe på nordea, minns inte namnet, uttalade sig på gårdagens (?) ÅU om hur det är problematiskt att unga vuxna är för "ointresserade" av att pensionsspara utan istället naivt nog utgår från att det kommer att finnas statliga pensionspengar sedan när det är dags. Tyvärr hann jag inte igår och nu är tidningen försvunnen och jag hittar inte artikeln på nätet så jag kan länka, och det känns helt enkelt lite misslyckat när jag inte ens minns what's his face och vem han var...

Men ändå. Tänkte bara försynt påpeka att man sitter ganska tryggt i sin väletablerade medelåldersbubbla när man med bekymrad rynka i pannan låter antyder att nutidens "unga vuxna" i största allmänhet bara är slappa och ansvarslösa (för att inte säga dumma) för att de inte pensionssparar. Jag var typ 30 innan jag ens hade ett jobb som sträckte sig längre än för ett år framåt. Jag bor fortfarande i hyresbostad. Jag inser att pensionssparande säkerligen är väldigt fiffigt, men det finns många som inte har den möjligheten (som kanske inte har t.ex. en trevlig och rikligt tilltagen ledandebanktjänstemannalön?) eller som anser att andra saker kanske kommer före. Plus då misstanken om att det kanske inte kommer att finnas några pengar att betala ut sedan oavsett hur mycket dagens unga vuxna än skulle spara - för mitt i allt går de pengarna också åt till pensioner åt de som pensioneras före oss. Eller sedan slösar någon bort dem just for the hell of it och står sedan där och rycker nonchalant på axlarna.

Hur många av de ultrapräktiga ur 40-talistgenerationen var förresten så förutseende att de pensionssparade i 25-årsåldern?

3 kommentarer:

Anonymous said...

Är det nån 25 eller 30+-åring som tänker på sin ålderdom?! Det räcker bra att klara av idag. Och man ska göra si och så, jojo, det går att prata, men inte vet det nåt de sk experterna !

linda said...

Pensionsspara, ja det känns verkligen som prioritet 1 för mig just nu. Det skulle ju vara bra om jag skulle få ett jobb först så jag kan betala hyran nästa månad, sen får jag se vad jag gör när jag är 70.

Anonymous said...

Jag blir väldigt misstänksam då försäkringsföreningar och banker så ivrigt gör reklam för sparande i alla former, i synnerhet långtidssparande. De måste förtjäna väldigt bra på det, för inte försöker de få oss att pensionsspara enbart av omtanke om oss fattiga stackare. Jag vill i alla fall inte räntefritt låna ut mina pengar till nåt försäkringsbolag som sen gör vad de vill med slantarna...