Sunday, September 03, 2006

Pluto, my darling

Okej, det här har hunnit bli lite inaktuellt i och med att jag missade att blogga om det då för en vecka sedan när det var nytt. Men jag tänkte bara meddela att jag är emot det här med att Pluto inte länge får vara en planet! Så här säger Nationalencyklopedin:

"På IAU:s möte i Prag genomfördes den 24 augusti en votering om en resolution som definierade begreppet planet. Resolutionen antogs med bred majoritet. Dock var endast en tjugondel av alla röstberättigade IAU-medlemmar på plats, vilket av meningsmotståndare till resolutionen har ansetts underminera beslutets förankring. Meningsmotståndarna ansåg att resolutionen var förhastad och inte hade hunnit diskuteras tillräckligt och att en definition baserad delvis på celest mekanik var svårtolkad.
Enligt resolutionen har en planet följande tre egenskaper:
• att gå i omloppsbana kring solen • att ha tillräcklig massa för att självgravitationen ska övervinna materialets hållfasthet och skapa en i det närmaste rund kropp • att ha rensat bort material nära sin bana
Enligt denna definition har solsystemet åtta planeter, även benämnda de klassiska: Merkurius, Venus, jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus.
Kroppar som uppfyller de två första kriterierna men inte det sista och som dessutom inte är satelliter till någon mer massiv kropp benämns dvärgplaneter. Då detta skrivs hänförs åtminstone tre objekt till dvärgplaneterna: de största kända transneptunska objekten Pluto och 2003 UB313 samt den största asteroiden, Ceres."


Vad är det här? Pluto får inte vara planet för att den "inte har rensat bort material nära sin bana"? Nu blir ju min "Så funkar världen"-bok helt inaktuell, för att inte säga felaktig! Allt jag kan om rymden, åska och jordbävningar kommer från den boken, så det här känns inte riktigt rättvist, faktiskt. Pluto var ju gubben med det lilla, lilla huvudet som hamnade att springa det allra längsta varvet och nu får han inte ens vara med längre?

Jag är precis som de antika människorna som trodde att jorden bärs upp av jättesköldpaddor och solen cirklar runt oss och månen är en stor gulgrön ost och tyckte det var ett trivsamt och bra system och att Copernicus och Galilei & co var irriterade knäppskallar så där i största allmänhet. Precis sådan är jag, fast i modern tappning. Jag gillar min världsbild, so don't mess!

1 kommentarer:

Orange said...

Då kommer omedelbart den obehagliga följdfrågan: Är JAG ingen riktig människa för att jag inte är bra på att rensa bort material i min omgivning? *gulp*

Man får inte vara elak med dom små. Vi bildar Plutoärvisstenplanet-klubben! Vi har antagligen haft konstigare sammanslutningar...