Tuesday, February 24, 2009

litet bullatrauma

Varje år tänker jag att i år blir det inga fastlagsbullar, men så blir det lik förbannat alltid så att man inte liksom kan undgå dem så i dag åt jag motvilligt årets ceremoniella enda fastlagsbulle och precis som väntat så var den äcklig. Sydfinländska fastlagsbullar är så konstiga och otäcka. Fastlagsbullarna jag minns från min barn- och ungdom var mjuka och fluffiga och kardemummiga och hade en snygg liten triangelformad hatt och fluffig grädde. Fluffig being the key word här. Men sen jag flyttade till Åbo har jag inte fått en enda ens halvokej bulle: de är grova och så torra (av typen "grovdopp" som farmödrar har i sin bullalåda och plockar fram och bjuder av omochomigen) och smakar ingenting. Och de är skurna precis mitt på, som ett hamburgarbröd och vispgrädden är alldeles för tjock och smörig i konsistensen. Och så har de någon slags konstig besk och bränd mandelblandning ovanpå.

Stackars, stackars bullar! Och nästa år kommer jag att sitta där och äta er igen fast jag egentligen inte vill ha,

2 kommentarer:

Anonymous said...

Jag kan inte annat än instämma trots att jag ätit sex bullar i år. Håll dig långt från Fazers bullar, grädden kändes närmast som smörkräm. Salonens var ok, skuren på fel sätt men med god grädde och kardemummasmak.

maria said...

Är det så? Det måste jag komma ihåg till nästa år. Jag har ätit en s.k. vinterbulle (med sylt) och en riktigt fastlagsbulle och båda var äckliga, men jag kan faktiskt inte säga vilket märke de var (åtminstone den ena var Aschan, tror jag).