Tuesday, October 16, 2007

kändisfrukt

Coolast i stan!

Har ni märkt hur granatäpple är årets trendfrukt? Åtminstone ingår de i två av de safter jag köpte i förra veckan: Ocean Spray's cranberry & pomegranate och Marli Vitals nya granatäppeldryck (och don't you worry jag är fullt medveten om hur lamt det där just lät as far as statistiskt urval goes, men statistik var aldrig riktigt min grej så vi kör på helt oberört). So there; granatäpple är den nya it-frukten! Jag misstänker att det tills stor det beror på det trevligt exotiska namnet, för jag tycker inte att de tillför så mycket rent smakmässigt (Ocean Spraysaften smakar som vanlig Ocean Spray, bara lite svagare, och Marlisaften är visserligen röd men smakar som vanlig äppelsaft...). Och så det faktum att frukter som bara består av små frön är lite kaxigt coola i största allmänhet, som passionsfrukter. Granatäpplen tycks dessutom både vara bra för det mesta i sjukdomsväg och symbolisera lite av varje enligt wikipedia, och man får desstom lära sig att en botanisk farbror som hette Theofrastos var tydligen en stor anhängare av just granatäpplen. Fast han intresserade sig å andra sidan så till den milda grad för alla möjliga frukter (fikonträdens kaprifikation anyone, är det någon som har något nytt att tillägga i detta fascinerande ämne?) att jag inte riktigt vet hur malliga granatäpplena har skäl att vara.

Botticelli-tavla: "Yo, jag har minsann ett granatäpple"


Här hos oss, där vi inte är så bra på symbolik men med ett stort etymologiskt intresse, sörjer vi mest över att vi inte förstår granat-kopplingen i namnet. Varifrån kommer ett sådant namn? Liknar granatäpplen granater, eller tvärtom? Hur ser granater ut? Och granatäpplen då? Vi fattar inte riktigt, och vi hinner inte googla vid frukost. Gud vad jobbigt, nästa gång köper vi apelsinjuice istället. Apelsiner är entydiga. Och dessutom tycker vi att det engelska "pomegranates" ser waaay snyggare ut än det det löjliga "granatäppel" (som Marli stavar det), så vi tröstar våra missförstådda saftburkar med att vi nog kan kalla dem för "pomegranater" om det känns bättre så. Och det gör det. Mycket mer rock 'n roll.

6 kommentarer:

Fairy G said...

Granatäppel. Förstås. Det är ju det jag ska kasta på TP nästa gång jag ser honom. Kan det bli mer självklart?

maria said...

Hm, få se...(ny snabbkoll i wikipediaartikeln):fruktsamhet, Afrodite, äktenskapets gudinna Juno...Nej, det kan nog inte bli mer självklart. Som en extra bonus hjälper det om han skulle råka ha hakmask (brrr, let's hope not!) och har en skyddande effekt mot prostatacancer... Perfekt!

Go for it!

Anonymous said...

huj, vad lärd man blir här! Måste faktiskt erkänna att åt granatäppel för första gången i fjol den här tiden på Eckeröbåten, blev bjuden av min thailändska moster. Som frukt var den spännande, men god nog.

Fairy G said...

Nej men nu blev det nog fel, jag vill ju inte att TP ska tro att jag vill utföra fruktbarhetriter tillsammans med honom, jag vill att han ska förstå att jag kastar granatliknande föremål på honom i ren ilska över hans korkskallighet. Har jag tur träffar jag mitt i isterbuken.

maria said...

Som sagt: symbolism never was my thing, men jag försöker efter bästa förmåga ;-)

Fairy G said...

Kanske mer uppenbart med en handgranat ändå?
Jag såg att Lidl har 3 granatäpplen för 10 kronor. Worth a visit?