Thursday, December 31, 2009

2009

Jag tänker inte göra någon överblick över decenniet som gått och inte någon årsbästa-lista heller. Hela -00-talet känns konstigt vagt och karaktärslöst och 2009 var helt enkelt inget vidare bra år, sådär som helhet. Jag har nog inte haft ett så ledset och ångestfyllt år sedan tja... 1999, och undrar nu om det är någon slags trend, att jag kanske inte är så värst förenlig med år som slutar på nior?

I vilket fall som helst så är jag redo för att testa 2010 nu.

Wednesday, December 30, 2009

mera jullov

Vi har firat jul i nästan en vecka nu, med mysbelysning och aldrig sinande godisförråd och oförargliga matinéfilmer och Anna Pihl på dvd. Det var trevligt.



Men sen, se här, detta är vad alldeles överlånga jullov i kombination med tantfavoriten päronkonjak kan göra med en:



Mitt i allt finner man sig själv virkandes s.k. mormorsrutor, som hemma hos oss mer är kända som farmorsrutor. Mommo handarbetade ordentligt, med tunna trådar i vuxna, mer subtila färgnyanser, medan fammo var den som var benägen att råmsa på med skrikiga ullstumpar. Eftersom jag aldrig annars stickar så ägde jag ju inga restgarner, så jag blev tvungen att köpa tio nystan fullprisgarn på mellanrean. Mamma har redan en kubik garn garn, så hon köpte bara sju nya ("ni gör verkligen allt ordentligt när ni en gång börjar på", var pappas enda kommentar när han ombads beundra). Jo.

Och i de ivriga efterforskningarna efter en virknål begravde vi dessutom systerns nyckelknippa under mitt förra handarbetesprojekt, en halvfärdig tröja som jag påbörjade under påsklovet när jag gick i tvåan i gymnasiet. Och där blev den kvar, i säkert förvar, när systern åkte.

Nu är jag tillbaka i stan igen och tittar på allt mitt garn, som ligger nerpressat i en snygg tygkasse med husmorsuggletryck (för handarbetspåsen är det viktigaste, säger mamma) och försöker förstå hur jag riktigt tänkte. Jag tänker också att det är en väldig skillnad på att virka två rutor och att virka tvåhundra.

Friday, December 25, 2009

jul




Wednesday, December 16, 2009

detaljer - i brist på både blobbar och idéer



Första man på plats vid krubban förstod aldrig att han skulle ha med sig några presenter.


Lindsay har visserligen ett fint loppisäpple, men hon har inga som helst planer på att lämna det ifrån sig.

Inte ens fast man teasar med att duka upp blå pepparkakor på pandaduken...

Celeste är inte bara drottning, utan även chefsbibliotekarie. Hon gör det för upplevelsen snarare än för pengarna.

Hästen är sur på den där jobbiga bruden som aldrig slutar piruetta och ge honom lite morötter.

Kajsa har ställt sig till jul. Hon gillar bling!


Till Simons & Tomas stora förskräckelse inreder vi skamlöst med sprit. På något som nästan kan benämnas ett vitrinskåp! Till mitt försvar vill jag dock säga att vi varken äger några troll eller någon sådan där halmgris.

Monday, December 14, 2009

light blobs




En av mina absoluta Flickr-favoriter är i.Anton. Jag vill också kunna ta bilder som dessa! Kan någon vänlig själ ge mig lektioner i hur man gör sådana där fina pluppar och bubblor i olika färger, för att inte tala om hjärtan? Jag är snäll och lättlärd men har kort tålamod, ett obefintligt tekniskt intresse och en simpel liten pocketkamera.

Jag brukar använda mig av datorns inbyggda bildediteringsprogram (Iphoto), poladroid - ett program man kan ladda ner gratis som gör fejkade polaroidbilder - och ett annat roligt gratisprogram som får bilderna att se ut som om de legat på en solig vind i fyrtio år, men jag kan inte göra bubblor och jag känner att mitt liv inte är riktigt komplett utan bubblor...

Monday, December 07, 2009

utdrag ur önskelista - the glam edition


Eftersom det snart är jul tänkte jag att det är dags att sammanställa årets önskelista:


liten svart miu miu-klänning

lapptäckessoffa, för att det är svårt att få för många soffor (?)




trapets (alltid, alltid lika aktuellt)



guldfiskdamm (i nödfall går det med karpar också)





...och av någon outgrundlig anledning kom jag att tänka på boken om Kriktor




fågellampa från anthropologie



Sofia Coppola-vin, stört omöjligt att få tag på





Stadslägenhet i ett gulrappat hus i valfri europeisk storstad med behagligt klimat och trevliga caféer.


Tänk er mig där på dendär balkongen iförd miu-miu med Kriktorboken i ena handen och vinburk i den andra. Verkar det inte ganska trevligt? Guldfiskdammen föreställer jag mig ligger på innergården. Det är därför den inte syns.


Ps. Sen tycker jag att klassiska karuseller också är rätt fina, men en sån tar sannolikt för mycket plats - såå stor är nog inte gården.

Thursday, December 03, 2009

time warp



Ni vet hur rumtiden ibland kröks och är helt ur synk och då kan det gå så här: att olika aspekter av ens jag plötsligt bara kolliderar och Luke Perry har huvudrollen i en Killers-video.